Maak kennis met de vakjury van de Nationale Zorginnovatieprijs 2024!

De regionale voorrondes van de Nationale Zorginnovatieprijs 2024 zijn in volle gang en de eerste vier finalisten zijn bekend. Een goed moment om de vakjury te introduceren, die de finalisten straks gaat beoordelen voor de vakjuryprijs ter waarde van €10.000. Wat is hun achtergrond? En waar gaan ze op letten in de beoordeling van de deelnemers? Hieronder stellen we de juryleden aan je voor!

Joris Arts

Joris heeft ruime ervaring in verschillende sectoren binnen de zorg. Maar hij heeft ook een fascinatie voor de wereld buiten de zorg: “Ik probeer daar lessen te leren die we vervolgens in de zorg kunnen toepassen.” Deze lessen deelt Joris in zijn blogs, die onlangs zijn gebundeld in het boek ‘Wat de zorg kan leren van...'. Als onderdeel van de vakjury zal Joris bij de finalisten kijken of er goed geluisterd is naar de mensen op de werkvloer, én of er ook gekeken is buiten de grenzen van de zorg: 

In andere sectoren zijn vaak al zulke goede oplossingen gevonden, geïmplementeerd en bewezen. Dat is zoveel slimmer dan zelf het wiel uitvinden!”

Anne Marie Weggelaar-Jansen

Anne Marie is bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg bij Tranzo, onderdeel van Tilburg University. Dit is een leerstoel ingesteld door de 27 Samenwerkende Topklinische zZekenhuizen (STZ). Daarnaast werkt ze als opleider bij Enginering Doctorate Klinische Informatie aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Als jurylid zal Anne Marie focussen op de mate waarin de innovaties bijdragen aan toekomstbestendige zorg, en of patiënten, cliënten of zorgprofessionals er ook beter van worden. Ook geeft ze aan schaalbaarheid erg belangrijk te vinden. Haar tip aan de finalisten? Houd het hele plaatje in de gaten: 

“Een innovatie werkt pas als het goed past in de werkprocessen en dienstverlening aan de patiënt of cliënt.”

Niels van Gorp

Als grondlegger van Digizo.nu (voorheen Kenniscentrum Digitale Zorg) maakt Niels in zijn dagelijkse bezigheden de weg vrij voor de opschaling van digitale zorg en transformatie. Hier toetst hij applicaties op randvoorwaarden en continuïteit zodat er later in het proces een grote kans van slagen is. In de vakjury zal Niels letten op de wendbaarheid van de finalisten. “Het is belangrijk om in te kunnen spelen op veranderingen in de markt en de veelzijdigheid van eisen waar je mee te maken krijgt. Je hebt als ondernemer een eigen visie, maar je moet een realistisch beeld hebben van de zorgsector en jouw potentiële bijdrage daaraan.” Als tip geeft hij de finalisten mee om op de hoogte te zijn van wat de (potentiële) klant wil: 

Breng in beeld wie je allemaal op één lijn moet krijgen voor je met jouw innovatie kunt gaan vliegen. Met het idee en de inhoudskant zit het meestal wel goed, met de adoptie veel minder. Laat dus zien dat je hebt nagedacht over waar je straks in terecht komt en wat dat van je gaat vragen!”

Menno Gravemaker

Menno is een succesvolle ondernemer en oprichter van Momo Medical, waar hij met zijn team inspeelt op de behoeften en wensen van verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen. Als publiekswinnaar van de afgelopen editie weet Menno als geen ander wat het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs kan opleveren. Tijdens de finale gaat Menno letten op de pijnlijkheid van het probleem dat met de innovaties opgelost wordt: 

“Ik kijk of een innovatie een ‘pijnstiller’ of meer ‘nice to have’ is. De ‘pijnstillers’ hebben namelijk een makkelijkere adoptie dan de ‘nice to have’ innovaties.” Ook is de gebruiksvriendelijkheid van de oplossing voor de eindgebruikers een belangrijk punt waar Menno naar zal kijken.

Over de Nationale Zorginnovatieprijs

Het blijft voor zorgondernemers een uitdaging om hun bedrijf daadwerkelijk tot een succes te maken, ook al hebben ze hun innovatie al uitgebreid getest en op de markt gebracht. Om deze ondernemers te stimuleren, reikt Zorginnovatie.nl in 2024 voor de negende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase. Deelnemers maken kans op de vakjuryprijs ter waarde van 10.000 euro en op de publieksprijs ter waarde van 5.000 euro. Daarnaast krijgen ze begeleiding bij de verdere ontwikkeling van hun innovatie.

Jury Nationale Zorginnovatieprijs

‹ News overview