Technology-based tool to support IBS patients towards a healthy diet

Development and evaluation of a technology-based tool to support IBS patients towards a healthy diet

Dit interdisciplinaire project maakt optimaal gebruik van experts op het gebied van IBS, dieetadvisering en -interventies, en technologische innovaties, en zal leiden tot een hulpmiddel voor een patiëntengroep die dringend behoefte heeft aan voedingsondersteuning.

Prikkelbare darm syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is de meest voorkomende aandoening aan het maag-darmkanaal en treft tot 10% van de bevolking. IBS is een chronische aandoening en kan een groot effect hebben op de kwaliteit van leven van patiënten door verschillende maag-darm klachten zoals buikpijn, problemen met de stoelgang, etc. Aanpassingen in het voedingspatroon kunnen mogelijk het ontstaan van klachten verminderen. Tot 85% van de IBS-patiënten geeft aan dat bepaalde voedingsmiddelen maag-darmklachten veroorzaken. Toch ontbreken tot op heden voedingsinterventies-op-maat. In het voorgestelde IBS-DietSup project ontwerpen en ontwikkelen we samen met IBS-patiënten een digitaal hulpmiddel (tool) dat patiënten voedingsondersteuning op maat geeft.

In WP1 worden behoeften en voorkeuren van IBS-patiënten in kaart gebracht. Deze inzichten worden gebruikt om de support-tool specifiek op de patiëntengroep af te stemmen. Daarnaast zal een korte vragenlijst ontwikkeld worden over voedingsmiddelen die door patiënten vaak worden vermeden vanwege klachten. Deze zal in de tool worden opgenomen zodat hier bij het voedingsadvies rekening kan worden gehouden. In WP2 wordt de eigenlijke tool ontworpen, samen met IBS-patiënten en in overleg met een adviescommissie. Voor de technische ontwikkeling zullen we deels gebruik maken van bestaande tools. Ten slotte zal in WP3 een pilotonderzoek worden gedaan om de korte-termijneffecten van de tool op de voedingskwaliteit van IBS-patiënten te evalueren. Daarnaast wordt de gebruiksvriendelijkheid van de tool beoordeeld.

Dit project zal resulteren in een prototype en de resultaten zullen worden gebruikt voor aanvullende subsidieaanvragen voor een langdurig onderzoek naar langetermijneffecten en aanpassingen van de tool voor andere groepen met vergelijkbare klachten (bijvoorbeeld niet-coeliakie gluten/tarwegevoeligheid, verstoorde spijsvertering, chronische maag-darmontstekingen).

Summary
Irritable bowel syndrome (IBS) affects up to 10% of the general population and diet seems to play a key role in the occurrence of symptoms. Yet, tailored dietary interventions are lacking. This interdisciplinary project combines expertise in IBS, nutrition, and technology to develop a support tool, together with IBS patients.
Technology Readiness Level (TRL)
4 - 6
Time period
24 months
Partners