Open Call: KIC Samen voor een beter leven met erfelijke hartziekten: Innovaties voor vroegdetectie, risicopredictie en therapie

Erfelijke hartziekten leiden al op jonge leeftijd tot ernstige symptomen en hebben daarom een grote impact op patiënten en hun omgeving. Het partnerschap NWO-Hartstichting financiert inter- en transdisciplinair onderzoek naar vroege opsporing, risicopredictie en therapie om zo te komen tot een verhoging van het aantal levensjaren met een goede kwaliteit van leven. Het onderzoek betreft nadrukkelijk ook de maatschappelijke aspecten die hierbij een rol spelen.

Waarvoor

Het doel van deze call for proposals is het financieren van onderzoek dat inzichten en resultaten oplevert die de relevante partijen gaan gebruiken voor het verbeteren van vroeg detectie, risicopredictie en nieuwe behandelingen. Binnen deze call zijn drie onlosmakelijk verbonden subthema’s: vroeg opsporen, risicopredictie en therapie.

  • Vroeg opsporen: Erfelijke hartziekten kunnen plotseling en op jonge leeftijd ernstige symptomen of dood veroorzaken. Obductie en DNA-onderzoek bij jonge overledenen worden in Nederland niet altijd uitgevoerd, wat verbetering vereist. Ook moeten familieleden beter opgespoord en uitgenodigd worden voor genetische counseling, met nadruk op interdisciplinaire samenwerking.]
  • Risicopredictie: De huidige kennis is onvoldoende om goed te voorspellen wie wanneer klachten krijgt bij een erfelijke hartziekte. Dit maakt behandelbeslissingen complex en kan leiden tot over- of onderbehandeling. Betere risicopredictie kan de kwaliteit van leven verbeteren en de zorg optimaliseren. Meer inzicht in genetische en niet-genetische oorzaken is nodig, evenals betere data-infrastructuur op nationaal niveau.
  • Therapie: De huidige behandelingen bestaan uit leefstijladviezen, medicatie en/of ICD’s, maar hebben nadelen en zijn niet altijd effectief. Het verbeteren van de kwaliteit van leven en ontwikkelen van nieuwe behandelingen, inclusief gentherapieën, is noodzakelijk. Innovatief onderzoek kan leiden tot betere overlevingskansen en perspectief op genezing voor een bredere groep patiënten.

Voor wie

De deelaanvragen en de volledige aanvraag worden ingediend door een hoofdaanvrager en één of meer medeaanvragers. Een deelaanvraag wordt opgesteld door een consortium, waarin naast de aanvragers ook andere deelnemers zijn betrokken. In dit consortium vertegenwoordigen de hoofdaanvrager en mede-aanvrager(s) samen tenminste twee van de drie wetenschapsgebieden (alfa, bèta, gamma), waaronder altijd de bètawetenschappen. Daarnaast dienen samenwerkingspartners en potentiële cofinanciers plaats te nemen. Voor de volledige aanvraag dient een consortium te bestaan uit minimaal een hoofdaanvrager, medeaanvragers, samenwerkingspartners en minimaal twee cofinanciers. Daarnaast dienen altijd minimaal twee ervaringsdeskundigen, met relevante ervaring op het onderwerp van de aanvraag, onderdeel van het consortium te zijn.

Wat aanvragen

Het beschikbare budget voor deze call is totaal € 7.816.000. De subsidie bedraagt maximaal 90% van de totale projectomvang. De minimale cofinancieringseis bedraagt 10% van het totale projectbudget (in kind/in cash) afkomstig van een private partij. 

Wanneer

  • De deadline voor het indienen van deelaanvragen is 24 september 2024, om 14:00:00 CEST.
  • De deadline voor het indienen van de volledige aanvraag is 27 mei 2025, om 14:00:00 CEST.

Voor meer informatie over deze call zoals de criteria of procedure, klik op onderstaande button.

Ga naar de call

Bron: NWO

Moeder en baby bij de dokter

‹ News overview