Wiro Niessen is nieuwe Captain of Science van het Topteam Life Sciences & Health

Minister Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, benoemt prof. dr. Wiro Niessen per 1 juni 2024 tot Captain of Science (CoS) van het Topteam van de Topsector Life Sciences & Health (LSH). Niessen’s kennis en ervaring in wetenschap, bedrijfsleven en bestuur maken hem een zeer geschikte CoS en sluiten goed aan op de toekomstige ontwikkelingen in de LSH sector. Daarnaast heeft hij een uitstekend nationaal en internationaal netwerk en is hij goed gepositioneerd om de samenwerking tussen verschillende partijen in de LSH sector en met andere sectoren te versterken en tot economische en maatschappelijke impact te brengen.

De samensmelting van ondernemerschap en onderzoek

Niessen is decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurslid van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast bekleedt hij de leerstoel “Artificiële intelligentie (AI) in de geneeskunde”. Niessen bouwde een indrukwekkende staat van dienst op in het gebied van de medische beeldanalyse, beeldgeleide interventies, en AI in de geneeskunde. Een indrukwekkend trackrecord dat de Topsector LSH goed van dienst zal zijn.

Eerder richtte Niessen Quantib op, een AI-bedrijf in de radiologie, waar hij tot 2022 als wetenschappelijk directeur actief was. Quantib groeide uit tot een onderneming met ongeveer 50 medewerkers dat meerdere door de FDA goedgekeurde producten ontwikkelde om dementie diagnose op basis van MRI-hersenbeelden en prostaatkanker diagnose op MRI prostaatbeelden te ondersteunen met AI. In januari 2022 werd Quantib overgenomen door RadNet, de grootste aanbieder van poliklinische radiologische beeldvormingsdiensten in de Verenigde Staten. Verder was Niessen van 2020 tot 2023 Chief Technology Officer (CTO) en bestuurslid van het Nationaal Groeifonds project Health-RI dat een nationale infrastructuur voor het hergebruik van gezondheidsdata voor onderzoek en innovatie ontwikkelt. Zijn werk op het snijvlak van wetenschap en industrie heeft hem talrijke onderscheidingen opgeleverd, waaronder de prijs voor meest invloedrijke wetenschapper in Europa in de radiologie in 2023 en de Simon Stevin Meesterprijs in 2015. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en van the Netherlands Academy of Engineering (NAE).

Samenwerking en innovatie stimuleren

Wiro Niessen, Captain of Science van het Topteam Topsector LSH: “Ik voel me vereerd en zie er enorm naar uit om de functie van Captain of Science binnen het Topteam van de Topsector LSH op me te gaan nemen. We hebben in Nederland geweldige wetenschap, en prachtige bedrijven op het gebied van LSH, en we maken daarmee al grote impact op de gezondheid van burgers en patiënten wereldwijd. Ik ben ervan overtuigd dat we, door de samenwerking binnen de sector verder te versterken, onze innovatiekracht nog groter kunnen maken, en zo grote economische en sociaal-maatschappelijke impact kunnen realiseren. Ik kijk ernaar uit om met alle betrokkenen bij te dragen aan de toekomstige ontwikkelingen en de versterking van de strategische koers van EZK.”

Carmen van Vilsteren, Boegbeeld Topsector LSH: “Wij zijn als topteam LSH erg blij om Wiro Niessen te verwelkomen als nieuwe Captain of Science. Met Wiro gaan we nog dit jaar de herijkte strategische koers van EZK voor de topsectoren binnen LSH vormgeven, een koers die na de afgelopen succesvolle jaren verder zal worden versterkt. Het is ook bijzonder fijn dat het UMCG eraan meewerkt om Wiro een deel van zijn tijd en energie aan de gehele sector te laten besteden. Met Wiro kunnen we voortbouwen op het eerdere werk van zijn voorganger, Pancras Hogendoorn, aan wie we veel dank verschuldigd zijn.”

Innovatie en economische groei hand in hand

De Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) is één van de tien topsectoren aangewezen door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De topsectoren bevorderen economische groei door te investeren in innovatieve samenwerkingen tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Dit leidt tot krachtige innovaties die de economie versterken. De Topsector LSH speelt hierin een cruciale rol door voortdurend te streven naar vernieuwing en verbetering in de gezondheidszorg, waardoor Nederland een vooraanstaande positie behoudt op de wereldmarkt.

Wiro Niessen

‹ News overview