MIT-regeling 2024

Bijdragen aan transities richting bijvoorbeeld gezonder ouder worden, een veerkrachtige, gezonde natuur, een circulaire economie, een inclusieve samenleving en een veilig Nederland om te wonen en te werken? De mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) van RVO maakt het jou als ondernemer beter mogelijk. Deze subsidieregeling stimuleert innovatieprojecten binnen het mkb, en kan net dat steuntje in de rug zijn waardoor die innovatieve interventie wél van de grond komt.

De MIT stimuleert dat het mkb bijdraagt aan de kennis- en innovatie-agenda's van de Missies voor de toekomst.

De MIT-regeling kent vier instrumenten voor het mkb

  • Kennisvouchers
    Heb je als mkb een kennisvraag over de vernieuwing van je producten, productieprocessen of diensten? Met een voucher kun je een vraag laten beantwoorden door een kennisinstelling. De waarde van de voucher is maximaal 70% van de rekening, of €5.250. Let op: je kunt met meerdere bedrijven tegelijkertijd dezelfde vraag indienen, en zo tot drie vouchers (en het bijbehorende aantal onderzoeksuren) voor één vraag inzetten! Deze regeling loopt van 9 april tot 29 oktober 2024. Deze regeling is op basis van first come, first serve. Dien dus vanaf 9 april zo snel mogelijk je aanvraag in.
  • R&D Samenwerking
    Werk je met andere mkb'ers samen om producten, productieprocessen of diensten te ontwikkelen of vernieuwen? Dan kun je in aanmerking komen voor een ‘R&D-Samenwerkingsproject’. De aan te vragen bedragen voor kleine samenwerkingsprojecten zijn maximaal 35% van de subsidiabele kosten (maximaal € 571.428 en maximaal € 100.000 per deelnemer), voor grote samenwerkingsprojecten ligt dit hoger. Let op: de regeling opent op 11 juni en sluit op 17 september 2024. Deze aanvraag is een tender.
  • R&D Samenwerking AI
    Werk je met andere mkb'ers samen om producten, productieprocessen of diensten te ontwikkelen of vernieuwen binnen het thema AI? Past het project binnen het subthema AI van de digitale sleuteltechnologie, en heeft het een aanpak met oog voor betrouwbare en mensgerichte AI? Tussen 19 maart en 7 mei 2024 kun je een aanvraag indienen met een maximum van 35% van de totale subsidiabele kosten, tot € 350.000.
  • Haalbaarheidsprojecten
    Een innovatieproject kan nóg zo goed zijn, zonder het vooraf testen kan het alsnog stuklopen. Daarom kun je subsidie aanvragen in de vorm van een MIT-Haalbaarheidsproject, om de technische en economische risico’s in kaart te brengen. Deze studie kan een combinatie zijn van een haalbaarheidsstudie, industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling, maar minimaal 60% van de activiteiten onder de noemer haalbaarheidsstudie uitgevoerd moeten worden. De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000. Let op 1: Deze regeling loopt van 9 april tot 17 september 2024 en is op basis van first come, first serve. Dien dus vanaf 9 april zo snel mogelijk je aanvraag in.
    Let op 2: dit instrument vraag je regionaal aan waar je bedrijf gevestigd is, en dus niet bij RVO zelf. Om meer informatie over de regeling in het kader van haalbaarheidsprojecten te vinden, ga je naar de website van de regio waarin je als bedrijf ingeschreven staat, zoals bijvoorbeeld van de provincie Noord-HollandZuid-HollandUtrecht of MIT Zuid.

De MIT-regeling

De MIT is in lijn gebracht met het missiegedreven innovatiebeleid, waarin de nadruk ligt op samen optrekken met het oog op maatschappelijke uitdagingen. De regeling hoort bij het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid in combinatie met de sleuteltechnologieënaanpak.

Voor meer informatie, voorbeelden en om aan te vragen ga je naar de website van RVO:

Meer informatie

Of je gaat naar de MIT-loketwijzer. Deze wijst je de weg naar het juiste loket. Zo weet je bij welk loket je de MIT kunt aanvragen.


Op een rijtje

Je aanvraag moet...

  • Bijdragen aan de transities die nodig zijn met het oog op de maatschappelijke uitdagingen uit het missiegedreven innovatiebeleid.
    Zie hiervoor ook de KIA’s met hun bijbehorende thema’s: Energietransitie, Circulaire Economie, Landbouw-Water-Voedsel, Gezondheid & Zorg, Veiligheid, maar ook de dwarsdoorsnijdende KIA Maatschappelijk Verdienvermogen (KIA MV). Je vindt ze hier.

  • Tot de ontwikkeling van integrale en innovatieve interventies leiden.
    De interventies moeten van betekenis, wenselijk en levensvatbaar zijn, en eventuele technologie moet in dienst van mens en maatschappij worden ingezet en ontwikkeld. De interventies(producten, diensten of processen) kunnen zowel fysiek als virtueel zijn.

  • Een versnelling van innovatie bewerkstelligen en de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie versterken.
    Het versnellen van innovatie is cruciaal om de maatschappelijke uitdagingen tijdig en effectief aan te pakken. Dat vraagt om een aanpak waarbij de aanpak en de oplossingen onder andere ingebed zijn in de regionale context, zoals beschreven in de KIA MV. Schaalbaarheid en een economische opbrengst zijn onmisbaar.


De rol van de creatieve industrie

Het creatieve mkb is onmisbaar bij het vinden van oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. Als sector ontwikkelen we producten, diensten en interventies die mensen helpen om de juiste keuzes te maken, om hen te informeren, om duurzamer en gezonder te kunnen leven en om nieuwe technologieën in waardevolle nieuwe toepassingen in te bedden.

Bij alles wat we doen, staat de mens centraal. 

Of het nu op grote of kleine schaal is, tastbaar of virtueel. Zo versterken we het innovatievermogen van Nederland en, belangrijker nog, de maatschappij. Tegelijkertijd zijn dit kansen voor de sector om in te investeren. Met goede voorbereiding en onderzoek, kun jij koploper worden.


DISCLAIMER
Dit bericht dient uitsluitend ter informatie en is bedoeld om je op de hoogte te brengen van mogelijke kansen. De exacte regels en voorwaarden voor deelname zijn te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de website van de regio waarin je als bedrijf ingeschreven staat. Let op: aan de informatie op de CLICKNL-website kunnen geen rechten worden ontleend. Alle aanvragen dienen te worden ingediend via RVO. Houd er rekening mee dat bedragen en call-teksten onderhevig zijn aan veranderingen en dat de tekst op de officiële website te allen tijde leidend is.

Bron: ClickNL

MIT-REGELING 2024

‹ News overview