Vervolgfinanciering om hart te repareren buiten het lichaam

Het consortium Cardiomoonshot, onderdeel van RegMed XB, zet hun onderzoek voort met vervolgfinanciering uit het PPS-programma van de Hartstichting. Het uiteindelijke doel is om een ziek hart uit het lichaam te halen, aan te sluiten op een alternatieve bloedcirculatie, te genezen en daarna weer terug te plaatsen.

Onderzoekers uit Utrecht, Leiden, Maastricht en Eindhoven werken aan het gezamenlijke doel om het hart buiten het lichaam 48 uur in goede conditie te houden. Op deze manier zou het mogelijk kunnen zijn om, bijvoorbeeld met gentherapie, specifiek het hart te behandelen en daarna weer terug te plaatsen in de patiënt. Dit is een uitkomst voor patiënten met eindstadium hartfalen, een ziekte die momenteel niet te genezen is.

Eerste financiering

Het consortium ontving 3,5 miljoen euro van de Hartstichting in de periode 2018-2023. Onderzoekers hebben hiermee in kaart gebracht welke factoren invloed hebben op een hart dat in een bioreactor wordt bewaard. Onder meer ontstaat er in het hart een niet-natuurlijke doorstroming van het bloed, onderzoekers hebben dit via modellen geanalyseerd. Met alle kennis is ook de samenstelling van de perfusievloeistof zelf geoptimaliseerd. Het is de onderzoekers gelukt om het hart 12 uur goed te houden buiten het lichaam. Een eerste proef met gentherapie leverde positieve resultaten op.

Nieuwe focus

De onderzoekers bouwen nu voort op deze eerder behaalde resultaten. Ze hebben drie belangrijke ontwikkelingen in het verschiet:

  • Het doorontwikkelen van onderdelen van de bioreactortechnologie voor optimale perfusie. Dit gebeurt met continue monitoring van schade aan het hart;
  • De bewaartijd in de bioreactor verlengen zonder dat er schade, zoals bijvoorbeeld littekenvorming, optreedt aan het hart. Dit gebeurt onder meer door onderzoek in diermodellen met verschillende condities;
  • Microcirculatie behouden of herstellen in de hartspier. Hiervoor worden plakjes hartspierweefsel na behandeling in de bioreactor onderzocht op de functie van het microvasculaire bed.

Financiering

Het consortium ontvangt deze financiering van de Hartstichting via het Open PSS-programma, dit is afkomstig uit de jaarlijkse toeslag die de Hartstichting ontvangt van Health~Holland. Ook de betrokken bedrijven doen een financiële bijdrage, dit zijn Coagulation Profile en Axion Biosystems. In totaal ontvangen de onderzoekers 750.000 euro voor de komende twee jaar.

De Cardiomoonshot is een onderdeel van RegMed XB, Regenerative Medicine Crossing Borders. Dit samenwerkingsverband brengt zo’n 500 onderzoekers op het gebied van regeneratieve geneeskunde van zowel universiteiten als instituten uit Nederland en België samen.

Bron: Hartstichting

Health~Holland is trots om de vervolgfinanciering te ondersteunen voor baanbrekend onderzoek naar het repareren van harten buiten het lichaam. Dit project biedt nieuwe hoop voor hartpatiënten. Door samenwerking met de Hartstichting en andere partners, investeren we in de toekomst van o.a. medische technologie en innovaties. Samen werken we aan een gezondere samenleving, waar innovatieve behandelingen zoals deze de norm worden.
Vervolgfinanciering om hart te repareren buiten het lichaam

‹ News overview