Faster the right medicine with cultured mini-brains

Hoe vind je direct het juiste medicijn voor kinderen met ernstige epilepsie zonder telkens andere medicijnen op de patiëntjes zelf te hoeven testen? Nieuwsuur bericht over onderzoek om die vraag te beantwoorden.

Drie onderzoeksinstituten krijgen er een subsidie van zeven ton voor. Ze maken gebruik van gekweekte hersenen waarop de medicijnen worden getest.

‘Echte’ hersenen
De onderzoekers van de Radboud Universiteit gebruiken bloedcellen van patiënten zelf om mini-hersentjes te kweken, die gelijk zijn aan de ‘echte’ hersenen van de patiënt. Er doen in totaal veertig patiënten mee met het onderzoek dat het Radboudumc uitvoert, samen met het Maastricht UMC en epilepsiecentrum Kempenhaeghe. Het onderzoek gaat vier jaar duren.

Kweekorganen
Volgens hoogleraar Moleculaire Genetica Hans Clevers is het kweken van minihersenen weer een volgende stap in de ontwikkeling van kweekorganen. Hij ziet een grote toekomst voor het gebruik van kweekorganen, aldus Niewsuur. Nu al worden zijn kweekdarmen ingezet om bij patiënten met taaislijmziekte te onderzoeken of een bepaald medicijn aan slaat. 'Wereldwijd is dat de eerste toepassing in de klinische praktijk van kweekorganen. We kunnen zo precies zien aan wie de prijzige medicijnen wel of niet moeten worden gegeven.'

Efficient
Naast een financiële winst - er wordt geen geld ‘verspild’ aan patiënten bij wie het medicijn niet werkt - zijn er ook andere voordelen. 'Het zorgt voor veel minder bijwerkingen en belasting voor patiënten als er niet telkens andere medicijnen worden geprobeerd. En uiteindelijk denken we ook dat de minder proefdieren voor onderzoek nodig zullen zijn.'

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Faster the right medicine with cultured mini-brains

‹ News overview