RNA therapy for BK virus infections in kidney transplant patients

BK Away: A novel, RNA-based anti-viral approach to limit BKV propagation during immunosuppressive therapy following kidney transplantation

Niertransplantie is de best denkbare behandeling voor patienten met nierfalen. Transplantatie van een “lichaamsvreemde nier” is echter alleen mogelijk dankzij het gebruik van potente afstoting onderdrukkende medicatie. De keerzijde daarvan is echter dat niertransplantatie patienten een verhoogd risico hebben op virale infecties. Met name BK polyomavirus (BKV) infecties leiden in 10% van de patienten tot een ernstige vermindering van nierfunctie en soms tot verlies van de getransplanteerde nier. Momenteel bestaan geen geneesmiddelen die specifiek BKV bestrijden, wat noodzaakt nefrologen om afweeronderdrukkende medicijnen te verminderen om het virus te verminderen, waarbij de risico op afstoting toeneemt en de levensduur van de nier afneemt.

Op de afdeling Nierziekten op het LUMC ontwikkelde wij een innovatieve antivirale therapie voor BKV-infecties die toegepast kan worden zonder de noodzaak de immuun-suppressieve therapie te verlagen. Het actieve bestanddeel van deze therapie bestaat uit een kort stukje RNA dat de productie van het BK virus effectief remt. De bijkomstigheid die deze therapie kansrijk maakt is dat wanneer dit soort RNA-moleculen intraveneus worden ingespoten ze voor een groot deel snel worden opgenomen door nierepitheelcellen waar het BKV zich huisvest.

Tijdens dit project hebben wij de optimale moleculaire samenstelling van ons RNA-gebaseerde geneesmiddel geidentificeerd en de weefsel opname (distributie), stabiliteit (farmacokinetiek) en initiele veiligheids aspecten in muizen geevalueerd. 

Dit project resulteerde in de LUMC spin-off Hybridize Therapeutics. Hybridize verkreeg een exclusieve licentie op de technologie ontwikkeld uit het LUMC voor de hierin beschreven ASOs voor BKV (2020). De rechten hiervan zijn recent overgenomen door de Duitse biotech bedrijf AiCuris (Februari 2022). De partijen gaan samen de pre-klinisch ontwikkeling van de klinisch kandidaat HYB_22-1 afronden (1,5 jaar) waarna AiCuris de klinisch fases zal coordineren voor dit veelbelovende BKV-remmende geneesmiddel.

Summary
As a consequence of immune suppressive therapy in kidney transplant patients BK-virus can reactivate and devastate the transplanted kidney. Our novel RNA therapeutic may well provide the first effective therapy to interfere with viral reproduction.
Technology Readiness Level (TRL)
4 - 8
Time period
32 months
Partners